Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin ann ac oct lá fhicead agus núair airig an tSeana Bhó Ríadhac go raibh an Mártha caithte aiche do chuir sí cor deamhais na heirbeall le lúachair, "sead" ar seisean in a aigne féin "maire mé anois ó lá an tAbrán bog braónach ag teacht. "Aire dhuit" arsa an Márta nílimse déanta fós leat. Do bhí trí lá dheagh ar fhicidh san Abran san aimsir sin agus díar an Márta íasacht trí láe ar an Abrán agus má dhíar do fúair. Annsan ar feadh na dtrí láe sin do bhí gach sórt síneach ann ba measa ná a ceile, ins sa chás gur mhairbh an fúact agus an tocras an tseana bhó ríadharch. Ó'n lá san ó shoin síad laétheanta na Bó Ríadaiche a glaódtar ar na trí lá deirneach don Mhárta.

Bhailig: Seósamh Ó Núallain, Cnocán na Márnach
    Fuaireas ó: Concubhar Ó Síothcháin, Cnocán na Márnach
  2. Is é Naomh Ciarán pátrún an Oileáin seo. Do rugadh é in aice leis an Tráig Fíonn timcheall na bliadhna 375 A.D. ( Tráig Ciarán i tugtar ar an dTráig Fíonn anois ) Is é an céud naomh é do naomhaibh na hÉireann. Laighne an ainm a bhí ar 'athair agus cuidh do uaislibh Ósruidhe i beadh é. Léigean an ainm a bhí ar a mháithir, agus ó Corcha Laighe i beadh í. Págánaig i beadh tuismightheóirí Naomh Ciarán, acht sal ar saoghaluigeadh an leanbh do bhíodh ana cuidh samhluidí ag a' mháthair dá feischint agus ní feadhar sí do'n tsaoghal cadh é an brígh a bí leó. Do chuaidh sí go dtí na dréite, feuch an mbeadh fhios aca cadh é an bríg a bhí leo. Dubhradar san leí, " Béarfar mach mírúilach
    Máire Ní Drisceóil
    Comalán, Co. Chorcaí