Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Sgairibhín na gCuach:- Bíonn na laethannta seo ann tímcheall leis an aon adh lá deag de mí na Bealthaine. Bíonn Sgairibhín na gCuach go fluich is go fuar.
  2. (1) Sútchal (2) Satchal (3) Bútchal (4) Datchel (5) Mála an diol (aill) (6) Mála an phuíl (7) Mála na gúalainne (8) Mála las tuas de (9) Púatchín tobach (10) Adharc a' meanuidhthe (11) Mála an éithig (12) Mála an tslionáin

Cáit Ní Drisceóil
    Cumolán
    ó Thomá Ó Síothcháin
    Cumolán
        1. infreastruchtúr poiblí
    Cáit Ni Drisceóil
    Comalán, Co. Chorcaí
    Tomás Ó Síothchán
    75
  3. Do fuair ana chuidh daoine bás aimsir a'Ghortaig agus sa deire do chuir an Ríaltas na daoine ag obair ar na bóithre. Do cuireadh ag obair ar na bóithre igCléire leis iad. Sé an pádh a bhíodh aca ná ceithre pingine sa ló. Do thugad na daoine a bhíodh sa bhaile blaise éigin bídh chun na daoine a bhíodh ag obair, nuair a bhíodh sé aca. Aon lá amháin nuair a bhíodar ag obair ar bhóthar éigin igCléire do tugadh dínéár beag éigin chun gach fear a bhí ag obair ach aon fhear amháin. Nuair a bhí an cuid eile des na fearibh ag ithe a ndinéár, do chuir an fear so a ocht ar an gclaidhe agus a dhá láimh suas lé na ceann. Do thíl an cuid