Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

F. Suil Duine

C. Ceithre ba breacha ag rit le leachain dithidhís a dachaidh agus a dtánaigh agus ní sgarfhaidís le rud agus gráine?
    F. Ceithre Cuinne na Reilghe

C. Ní fuil nó féoil ní chnámh é, ach a fuil agus a feóil dfás sé, bain a ceann de, tabhair deoch dó agus déanfhaidh sé réidhteacht idir charaidh is namhaidh?
    F. Peann scríobhnóireacht a dheanamh de chleite gé,
    Bhailig: Seósamh Ó Núallain, Cnochán na Márnach,
    Fuaireas ó: Conchubhar Ó Síothcháin, Cnochán na Márnach
  2. Mathalong

Bhí fear i gCléire fad-ó-shoin gur b'ainm Tomas Ó Drischeóil do, agus píleóit luinge abh eadh é, agus ins an aimsir sin bhíodh luingeasa raiseamhail. Do caitheadh gach lóng a bhíodh ag dul go Chorchaigh píleóit a thógháil. Ach lá bréag ciúin geal do conacas ó'n gcnoc lóng ag teacht leas muich Inbhear.
    Dfágh badh Inbhear ag dul fé dhéin na luinge, seisear fear innte agus an phíleóit. Níor thanadar thar nais an oídhche sin, ná amaireach a bhí chúghainn ná ríamh ó shoin, ná aon túairisg úatha, Slán mar a nínsearrar é agus gach náon a chloiseann é. Do bhí file san oilean gur b'ainm Cormach Ó Fitheallaig do, agus do dhein sé maireann doib, agus seo mar dúbhairt sé:-

Mo thúairse nach lóng a deineadh úr mbádh,
    Do stiúrfhadh do réir cúrsa anonn don Spáin,