Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    phich, is mo phota, is mo cloghadh, le phic, is le phota, is le chlogadh ná an mharghaid, ba mhó mo phichse is mo phota, is mo chlogad, ná pich, is ná phota, is ná chlogadh, ná an Margaidh." agus bhí an bean sásta ná raibh aon dath de pheach an tómhais uirthi.
    Bhailig: Séosamh Ó Núalláin, Cnochán na Márnach
    Fuaireas ó: Choncubhar Ó Síothcháin, Cnochán na Márnach
  2. Do labhair na prátaí ar dtúis!
    " Éistíd a pháistí agus a mhná tíghe bí ag stúamtha liom, agus chuirfheadhsa bruthógh prátaí fé grátaí na lúatha dhíbh. "
    " Éistíd go fóil " arsa an Éorna,, " go dtaghadhsa " agus go ndúbhráidh na chómharsain is sgórnach am thairbhfe, mar an choirche núair a dhúisígheann is mór é a chuidh gránlaigh."
    " Bíonn eafach ró mhór ar agus mórchuigh don cháchadh, agus a chuid leithtean a thúathad le slúaiste láe Márta "
    Do labhair an cruithneacht agus dúbhairt sí,
    "Arú nách mór an rás atá ag eiríghe dos na síolta seo. Do réir mar a mheasaim is mith an phinghin is áoirde acha, mar níl saghart, ná bráthair, Duche, ná Éimpire nách ghurbh é mo chuidh ráinse a bhíonn ar chláir agus ar phíanta acha "

Bailig: Seósamh Ó Núallain, Cnóchán na Márnach
    Fuaireas ó: Chonchubhar Ó Sióthcháin, Cnochán na Márnach,
    Seósamh Ó Núallain
    Cnocán na mBairneach, Co. Chorcaí
    Conchubhar Ó Sióthcháin
    72
  3. Nead féasóigín ar slíabh i mbodhairín dían dainghin doct, fé bhun an úrla bhúidhe chasta chraóbhaig agus an bhfuil aoinne in Éirinn a chuirfheadh amach mo cheist?