Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Bhí madra-rúadh ag siúbhal fadó agus bhí ocras a dhóthain ar mar níor mhairbh sé aon níd an óidhche roimh ré. Do thabharfhadh aon chóngnamh choitighthe ar féin ná ar a scuainne. Ach do ghaibh sé cun na trágha i gcúrsa an láe. Do bhí trágh bharra thuille ann san am gcéudna agus is gnaítheach san am san don taóide go mbíonn na bárnaigh ag snábhán ar an gcarraigh ó bhall go ball. Do thugh an madra-rúad fé ndeara go crúinn íad, agus dúbhairt sé in aighne féin "go mbéara do chuid acha san dithe ná bheith gan aon nídh". Do chuir sé a theangha isteach fé cheann acha agus má chuir go deimhin níor eirigh leis ar fóghnamh, mar do ghreammuigh an báirneach é féin ar an gcarraigh agus do chuinnibh sé an teangha fé istig, cun gur eirigh an taóidhe agus do báidheamh an madra-rúadh agus is sé an fochal déanach a dúbhairt sé agus é ghá mhúchad ná is glich an preabhaire é an báirneach.
    Bhailig: Seósamh Ó'Núalláin, Cnochán na Márnach
    Fuaireas ó: Chonchúbhar Ó Síothcháin, Cnochán na Márnach
        1. trádáil
    Seósamh Ó Núalláin
    Cnocán na mBairneach, Co. Chorcaí
    Conchubhar Ó Síothcháin
    72
  2. Bhí ban déiléala ann fadó agus ní nách íonghnad do bhí gach aon sórt méisiúirí agus tómhaiseanna aice agus do bíod na daóine ghá radh ná raibh a cheart ionnta. Do thug sí isteach sa mhargaidh lá íad feuchaint an rabhadar chóir nó éaghchóir agus do bhí gach cheann aca beagán níos mó ná an ceart. Núair a chúaidh sí abhaile is seo mar dúbhairt sí, "do tómhaiseas mo