Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí riamh i gCléire. Bhí sé hocht troighthe go leith ar aoirdhe agus an uaigh go bhfuil sé curtha ann, ta sí naoi dtroighthe ar fhaidh. Deirthear go raibh sé chómh láidir sin gur thug sé bád beag ar a dhromh leis. Seo mar a bhí an sgéal.
    Oidhche amháin sa Geimreadh san aimsir sin, d'eirigh stirmh mór, ná raibh púinn dá leitéidh ó soin ann. A lár na hoidhche do dúisigh athair Concúbharach Éireamhon agus nuair a chualaidh sé an tóirneach agus an bháisteach amuigh, do chuimhnig sé ar a bhádh a bhí tarrainghthe suas a licín agus dubhairt sé leis féin gurab olch an oidhche a bheadh aichi anocht agus an anaithe ag dul ar an mbán. Dubhairt sé gur dócha go mbeadh sí imtighthe ar fadh ar maidin. Do glaodhaidh sé ar a mach annsan, feuchaint ar chuaid sé fé déin a' bháidh. "A Concúbhair," ar seisean, "ar chuadhais fé déin an bháid ó soin". "Do chuadhas," arsa Concúbharach, "Tá sí amuigh ag ceann an tige annsan agat."
    Fuaireas ó: Ciarán Ó Drisceóil, Cumolan Thuaidh
    Bhailig: Máire Ní Drisceóil, Cumolán Tuaidh
  2. Do bhí fear i gCléire fadó, agus sé an ainmh a bhí air ná Tadhg Shéumhais Chormaich. Do bhí sé ag obhair thall sa Bhreathain Bheag agus bhí sé chuedh fear ag obhair ina theanntha. Ba gnáth leó go léir i ndinneár a tabhairt leó gach aon mhaidin agus do geibhidís uair a chloig chun é chaitheamh i lár a laé. Do théigheadh cuidh aca ag ól tobach, agus cuidh eile aca ag