Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Fadó ní raibh ach dhuine annso is annsúd ins an áit seo d'féudhfadh cliabhán a dhéunamh. Is é an cuma na ndeindhís iadh na, do geobaidís hocht cinn déug do thuigí fada díreac agus iadh do seasamh sa dtalamh. Annsan ocht cinn déug eile do na tuigí is fearr cun buinne béil do cuir air. Nuair a beadh an buinne béil ar do comrócaidís ocht cinn déug eile cun bhuinne eile do cur air. Na ndiaidh sin do geobaidís trí cinn do tuigí díreach cun buinne trí slath do cuir air ach d'fagaidís puill idir gach buinne trí slat a cuiridís ann. Do cuiridís buinne ceitre slat go nglaodfaidís buinne na dton air. Beadh se déanta annsan ach an tón d'oibriú le tuigí beaga go gladtar brionlóga orta agus an tón do ceangal leis na piosaí tuas is beadh sé déúnta annsan.
    Bailig: Caitlín De Búrca, Cumar
    Fuaireas o: Padraig Mach Coitir, Gleann
    Caitlín de Búrca
    Cnocán an Choimhthigh, Co. Chorcaí
    Padraig Mach Coitir
    80
    Gleann Iarthach, Co. Chorcaí
  2. Do mair duine darbh ainm Concubarach Eireamhóin i gCléire tímpall le trí céud bliain ó shóin. Bhí sé lá amuig sa dútaig is do táinig sé abaile i gcóir na h-oidce. Bád beag a bhí aige is nuair a srois sé an dtráig do ceangal sé an bád ann. Annsan cuaidh sé abhaile is cuaidh sé a codladh láithreach. Do bhí a athair ana críonna is d'iarfaidh sé do cár fhag sé an bád is dubairt Concubhar leis gur fág sé ar an dTráig í. Dubairth a atair leis go mbeadh an bád bristhe. Do cuaidh Concubhar