Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

aoinne, ach ní fheadfhadh aoinne céácht a dheanamh cómh maith is do fheadfhadh sé féin.
    Bhailig: Proinséas De Búrca, Trá Cíáráin
    Fuaireas ó: Séamas Ó Drisceóil, Cumolan Teas
  2. Is mór an deifirídheacht atá idir an saoghal anois i gCléire agus an saoghal fadó. Cuir i gcás dá mbeadh beirt le pósadh sa tseana aimsear, is annso i gCléire a póstaí iad. Ácht anois tá sóinseáil mór ann, mar dá mbeadh beirt le pósadh anois do caithfidís dul amach go dtí an Sagart Paróiste cun go pósfaí iad. Oidhche an lae tar-éis a pósfaí iad fadó, do bhíod rinnce mór i dtig an cailín, go dtí bféidir, sé a clog an maidin 'na dhiaidh sin, agus bhíodh suipéar mór aca i lár na h-oidhche, agus bhíodh ngach aon saghas sólaistí aca. Do bhíodh uisge beatha go raiseamhail aca leis, mar bhíodh sé ana shaor an uair sin. Ácht anois nuair a póstar beirt ní bhionn aon rinnce ná aon suipear mór, ná aon uise beatha aca, mar níl sé mar nós aca anois, fé mar a bhí fadó.

Proinséas De Búrca
    Trá Cíaráin,