School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

Fuaireas ó: Séamas Ó Drisceóil, Cumolán Theas
    Bhailig: Proinséás De Búrca, Tra Cíaráin
  2. Fadó i gCléire ní bhíodh aon ceactanna mar atá anois. Ách ní foláir dos na daoine iad féin le adhmad. Ní ngach aoinne a fheadfhad iad do dhéanamh in-aon-cor.
    Bhí aon fear amháin ar an Oileán darab ainm Seán Ó Dálaig, agus bhí sé níos feárr ná aoinne eile cun iad do dheanamh. Aon lá amháin dá raibh sé ag rómhar le rán dubhairt sé leis féin, i bhfeadfhadh sé cuimhneamh ar aon seift eile seacas é seo. Annsan tháinig smaoineamh isteach 'na ceann, céacht a dheanamh le adhmadh, idtreó go bhfeadfhadh sé an dtalamh a threabha le capaill agus an céacht, gan é bheith á marbhú féin ngach aon lá leis an rán. Aon lá amháin thosnuig sé ar an gcéácht a dheanamh, agus d'éirig leis é dhéanamh gan aon trioblóid.
    Nuair a bhí sé deanta aige do chuaidh amach sa pháirch agus fuair sé dhá capall agus do thosnuig sé i threabha, agus d'eirig leis go maith an pháirc do threabha in aon lá amháin, agus bhí ana áthas ar mar ní bheadh sé déanta go deó aige leis an rán. As san amach do bhíodh an plan nuadh ag ngach