Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Aon lá amháin bhí bád ann ag bhí a ancura saidhthe sa pluda. Bhí naoi fir ann ag trialt é ardú, acht do theip orta, ní feadfaidís cura bhaint as. Bé sgéul é go raibh Concubhar Eirmhian ann. Nuair a cuaidh na fir isteach go dtí a dinéir rug Concubhar ar an ancura. Do arduig sé é le aon láimh amháin gan aon triblóid. Nuair a tháinig na fir amach ón dineir bhíodar a rádh le céile gur olc iad na fir a dhein é sin toisg gurab é sin a lá oibre go léir agus ní raibh piuc le deanamh acha anois agus ní geóbhaidís ach pá leath lae. Bhí Concubhar ag iascach leó ar feadh tamaill. Sa deire rug sé ar an ancura airís agus cuir sé níos sia amach é. Bhí iongnadh ar gach aoinne a conaic é sin agus sé adubhairt na daoine iasachta ná fheadhfhadh an faig is laidre a bhí riabh i nÉireann é deunamh.

Sean- Fhocal:-
    Píoram, pósta, prataí róista bainne do bhó se agus bainne mo bhó se. Tá sibh posta i mán an lae.
  2. Timpal céud bliadáin ó shoin aon sagart amháin a bhí idir Inis Cléire agus Inis Archáin. Tháinig sé oidhche ag glaodach ar fear darbh ainm "Damsil" a bhí a tabhairt aire don tSeipéal an uair sin. Cuadar ó dheas go dtí Tig a tSoluis agus ar an bóthair dóibh cuireadh eagla ar an sagart ach ní feaca an fear aon nidhe. Níor cuaidh an sagairt a tuille go cuir sé ceist ar an fear a iarraidh a raibh aon tig nú aoinne na gcómhnuidhe sa ait riamh. Dubhairt an fear go raibh bean bocht