Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

(Ar lean. ó leath. 47)
    codhladhatháin damain. Do tháinig na fir amach as an mbád annsan agus do fuaireadhar fuiph mór fadha, chun gábhail air leis mar a gcrosfadh sé arís iadh, agus do crois sé arís iadh, agus do bhog sé leis go trom tuirseach.
    Bhailig: Máire Ní Drisceóil, Cumolán Thuaidh
    Fuaireas ó: Concubhar Ó Drisceóil, Ceathramhna
  2. Do bhí beirt bhan i gCléire fadó agus d'éirigh rudh éighin eadthortha mar geall ar cearcha, agus do cuadhar amach go dtí an Sciobhairín go dtí an chúairt.
    Lá na cúairte do hárla gur bean a bhí sa chataoir. Bean captáen airimh a beadh i suidh sa chathaoir in ineadh i fir. Do buaidh ar an bhean go raibh an eagchóir deuntha uirthi. Do leag sí a clócha síar, síos de annsan agus dubhairt sí.
    "A Mhadham, mo chroidhe isthig dhá chómharthaí gur orthsa atá an brísthe, is mise atá thíos leis." Nuair do chuaidh Madamh abhaile annsan, bhí cúrsaí an laé ag deunamh buartha de. Is i mbéurla a dubhairt an bhean,
    "A Madam mo croidhe istigh," agus ní riabh aon béurla ag an mnaoí eile, agus dhá brígh sin, níor thuig sí cad adubhairt sí. Do chuir sí seirbhíseach amach ar tríall ar bhean gur raibh an Beurla go maith aiche, feuch cadh é an bunús a bhí leis na fochail adubhairt an bhean eile leí. Do mínigh an bean eile de é, agus geallam duit ná'r shuig sí in aon chúairt as san suas.
    Bhailigh: Máire Ní Drisceóil, Cumolan Thuaidh
    Fuaireas ó: Concúbhar Ó Drisceóil, Ceathramhna
    Máire Ní Drisceóil
    Comalán, Co. Chorcaí
    Concúbhar Ó Drisceóil
    58
    Ceathrúna, Co. Chorcaí
  3. Do rugadh Concubharach Éireamhon i dtig beagh i gcúinne Roilig Chille Bhruain ar an gCumolán, atá suidhthe ar an dtaobh thoir do Inis Cléire. Tá fallaí an tíge gur rugadh é le feiscinth fós. Bé an fear ba mó agus ba threise a bhí riamh i gCléire é, agus bhí sé ocht troighthe ar fhaid. Aon oidhche amháin in aimsir Concubharach Éireamhon d'eirigh stoirm mór agus bhí an bád a bhí aige tarrainghthe suas