Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

Baintí feidhm as san tráth chun ainmidhthe go mbíodh teinneas ortha a leigheas. Deintí an snaidhm anuas sa druim ar an ainmhidhe breóite i n-ainm an Athar, agus an Mhic is an Spioraid Naomh.
    Deirtí paidreaca eile leis lena linn.

Bhailig ó 1 -21 Seósamh Ó Drisceóil, Cnocán na mBáirneach
    Fuair sé ós na sean daoine i Lios-a-Mona iad.
    Gabhaim féin mo bhuideacas leis annso.
    D.P. de Búrca, O.S.
  2. Do chuimhnig an tÁirseóir ar seift éigin chun daoine do sgarúint ó Dhia, agus ceap sé leis féin gur mhaith ar rud ól a dhéunamh chuige sin agus mear thal a chuir ar na daoine agus gur leis féin gac aoinne do chuirfeadh an t-ól chum báis. Thug sé féin agus a dhá scoláire déug a b'fhearr a bhí aige seacht mbliana a dhéunamh agus do chuaidh díobh í dhéunamh.
    Nuair a thug an tAirseóir suas é agus nár fhéad sé é chur chun cinn, bhí aosánach trí bliana déag d'aois agus d'fhearraidh sé don Airseóir, "dá
    Seosámh Ó Drisceóil
    Cnocán na mBairneach, Co. Chorcaí