Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní raibh sí acht díreach taréis feuchaint ar an gchórtha, nuair a gaibh bean siubhail isteach ag lorg déirce uirthi. Ní fheadar sí an shaoghal cadh a dhéanfadh sí, mar ní fios cadh é an neómat a beadh a muínntear sa bhaile agus gan aon níd ollamh aici ina gchóir mar bhíodar amuig le seachtmhain uaithe. Dubhairt sí ina aighne féin b’féidir go bhfhaighidís sin cabhair éigin ó luinghise; mar a bhfagidís cad a dheanfadh sí in aon chor agus gan aon níd ina gchóir aici. Mar sin féin ba dheacair léi í do itheach, agus do thug sí a raibh sa cortha do'n bhean bhocht.
    Ní raibh an bhean bhocht acht imtighthe nuair do chuaidh bean na tíge ar an gcnoch, ach cad a cíthfeadh sí ach bád a muinnthire agus í ag teacht ar dtír in Inbhear. “Ó Dia lém’ anam,” ar sise, “cadh a dheanfadhmé, tá mo mhuinntir amuigh le seachtmhain, agus gan greimh bídh agam le tabhairt dóibh.” Do chuaidh sí isteach abhaile annsan agus d’feuch sí sa chóthra feuch a raibh aon scriobadh ann, acht “le Toil Dé”, conas a bhí acht an cóthra ag sgéith amach le órna. Do shéid an tseana-bhean bocht í féin ar a dhá glúin ag tabhairt a buidheachas le Dia i dtaobh an mírúilt a bhí deanta aige.
    Bhailig: Máire Ní Drisceóil, Cumolán, Inis Cléire.
    Fuareas é seo ó: Ciarán Ó Drisceóil, Cumolán, Inis Cléire.
  2. An chead lá riamh a tháinig an tAthair L. Ó Mathúna go Cléire; is dá aimhdheóin a chur an t-Easpog ann é. Tá sé timcheall le ceud bliadhain anois ó bhí sé ann. Lá le’n Seághain an chéad lá a tháinig sé ann. Seo mar a dubhairt sé:
    I
    Lá le’n Seághain in Oileáinín Cléire.
    Geallaimh sa dhibh se mara mbeadh an tEaspogh is a dhlighthe na thiocfainn se coidhche inbhúr néileamh
    Acht ó chaitheas sa sríoca aichiním ar Chríost Geal an rath go dtiocfadh ar dthír chúghaibh.
      1. filíocht