Scoil: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (uimhir rolla 8499)

Runnamoat, Co. Ros Comáin
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. Sgéal i dtaobh na Sídheóg
    Reamh Rádh
    Fuair mé an sgéal seo ón bhead freastail a bhí agam. Níor tharla sé ins an gceantair seo acht bhí an bean san i láthair nuaiir do thuir deire an sgéil amach.
    Tá an bhean seo anois ins an áit dairbh aine "Boho" in aice Caisleáin Riabhach. Tá sí suas le seamhadh bliadhain d'aois.
    Sgéal
    Bhí fear ann roinnt bliadanta o shoin. B'éigin do dul go Roscómaín le prataí a dhíol. Tuit dorcadhas na h-oidhche air agus é ag teacht abhaile. Nuair a bhí sé cúpla míle ón Rosacomaín do stad an mhiuil agus thuit codladh ar an bhfear.
    Dhuisigh sé de geith agus chonnaic sé a lán daoine ag teacht amach ón geata éigin agus iad ag marcuigheacht ar capaillibh.
    An ceann ba deireadh díobh sin í a inghean feín a fuair bás tamall gearr roimhe sin.