Scoil: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (uimhir rolla 8499)

Runnamoat, Co. Ros Comáin
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. Scéal (ar lean)

Nuair a bhí an Naomh Iosaef, an Maighdean Muire, agus Íosa Críost ag teiceadh on fhearg an Herod bhí turas fada le séanamh acu sul a shroisfidis Egypt.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Dá leigeadh sí strainséoirí isteach mar sin é an ceírd a bhí aige - gaduidheacht.
    Níor labhaireadar focal. Acht nuair a d'airigh sí an cuma ar an Maighdean Muire & an leanbh in a baccalin tháinig truaigh in a croidhe do leig sí iad isteach.
    Bhí teine breágh ar an teinteán & tar éis tamaill nuair do thug sí fe ndeara nach raibh aon olcas ionnta rinne sí caidreamh leo. Dubhairt an Maighdean Muire leí uisge a chur ar an teine & é a teitheadh cun an leinbh a nigheadh ann.
    Rinne an bhean amhlaidh. Ag an am ceadna d'airigh an Maighdean Muire go raibh galar uathbhásac ar leanbh na mná.
    Nuair a bhí an t-uisge te do líon bean - a - tighe é insan dtubán & nochtuighe an leanbh beannnuighthe & do nigheadh É sa uisge. In a dhiaidh sin thóg an Maighdean Muire an leanbh eile in a baccallín. Do nochtuigh sí é & do nigh sí an naoidheán insan dtubán. Miorúilt ! Nuair do bhain sí é as an uisge ní raibh rian an ghalair air, bhí sé chomh slán le Íosa Críost.
    Do mhéaduigh súile na mná le ionghnadh. Ní sí indhon focal a labairt.
    Pádraig Mac Cormac