Scoil: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (uimhir rolla 8499)

Runnamoat, Co. Ros Comáin
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    daoine ann ag Padóireacht. In aice an chéad tobair tá tor agus ar a bhun leach agus ar an lic sin tá sean - litreacha & figiúireacha. Ní féidir le iad a léigheamh.
    Sin é an chaoi in a dtosuightear ar na paidreacha. -
    Ag an lic deirtear An Paidir, cúig Ave Maria déag agus Glóire. Annsin pioctar seacht gclocha mbeaga on bhun an lice & téigeann an duine thart timcheall na h-áite ag rádh urnuighe.
    Nuair a thagas sé ar ais arís don lic téigheann sé síos ar a ghlúnaibh & deireann sé seacht bPaidir, seacht Ave Maria & seacht Glóire. Leanann sé mar sin go dtí go mbíonn sé seacht n-uaire thart timcheall na h-áite. Gach uair a thagas sé ar ais go dtí an leac caitheann sé ceann des na clochaibh ar a bun.
    As go brách leis annsin go dtí cloch in a mbíonn rian glúin Pádraig. Pógann sé trí coirneáil atá ann. Deireann sé cúig Paidir déag, cúig Ave Maria déag ^ cúuig Glóire déag ann. Cuireann sé a ghlún féin isteach ins an gcloch san spás atá ann.
    Téigheann sé ar ais go dtí an chéad tobar nigheann sé a chosa annn. Buaileann sé go dtí an dara tobhar nigheann sé a aghaidh
    An Caisleán Riabhach, Co. Ros Comáin