Scoil: Clochar na Trócaire, Roscomáin

Ros Comáin, Co. Ros Comáin
An tSr. M. Fionnbharra

Ar an leathanach seo

1. San mbliadhain 1846 tháinig an Gorta Mór mar gheall an meathlughadh na bhfataí. Sul a tháinig sé bhíodh muinntir na tíre ag brath ar na fataí mar adhbhair bídh mar ní raibh mórán eile aca. Bhí togha na bhfataí an bhliain sul a thárla an Gorta. Bhíodar chomh maith sin nach raibh a fhios ag daoinibh cad a ndéanfaidís leo in aon chor agus mar gheall ar sin níor cuireadh fataí i dtaisge.
    Bhí a líon mór daoine 'san gceanntair an uair sin. Tháinig an milleadh go h-éadtrom ar dtúis ach níor chuir na daoine mórán speis. Ach ní raibh an sgéal mar sin ach tamaill bhig.
    1. am