Scoil: Clochar na Trócaire, Béal Átha na mBuillí

Béal na mBuillí, Co. Ros Comáin
An tSr. M. Olivia

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    siad a neadacha i simne na dtighthe agus cuireann siad isteach go mór ar na daoine. Tógann an fháinleog a nead fá dhíon tighe. Beireann an chuach a cuid ubh i nead éin eile.
    Tuigtear cuid mhaith i dtaobh na h-aimsire ó gluaiseacht na n-éan. Nuair a bhíos na préacháin ag eitilt go h-árd 'sa spéir, comhartha deagh-aimsire, ach má bhíd ag eitilt go h-íseal nó 'na luighe ar fhalla comhartha droch-aimsire é. Nuair a thagann scata faoileán i bpáirc nó ar bhruach abhainn comharta fearthainne é. Ní cloistear an chuach nuair a bhíonn droch-aimsir ann, ach canann sé go moch ar na deagh-maidneacha.
    Delia Shaughnessy
    Leitrim, Co. Ros Comáin