Scoil: Clochar na Trócaire, Béal Átha na mBuillí

Béal na mBuillí, Co. Ros Comáin
An tSr. M. Olivia

the family got the same amount as if the person were alive.
    The following year seed potatoes got from Scotland were supplied by the Government but were not as good as the Irish potatoes before the famine.

Bhí na daoine ag brath ar barr amháin chun maireachtail, agus nuair a chonnacieadar aicíd éigin ag teacht ar na fátaí sa bhliain 1846, is fusa a gcás a thuigsint.
    Nuair a tháinig an t-am chun na fátaí a bhaint do bhíodh na daoine ag féachaint ar a ngarraidhe mbeaga go h-imnidheach áit in a raibh na duilleóga dá loiteadh. Nuair a bhí na fataí curtha i dtaisge i bpollairibh tháinigh bolach uatha boladh a chuir in iúl do's na daoine bochta go raibh na fátaí ag dríoghadh.
    Roimh bliain an Ghorta bhí lion daoinraidh mór i ngach duthaigh. Bhí sean-fhear agus ceithre inghean aige, posadh gach cheann díobh an oidhche chéadhna, ach fuaireadar go leír bás an maidin in dhiaidh sin leis an ocras.
    1. am
    Teangacha