School: Clochar na Trócaire, Béal Átha na mBuillí

Béal na mBuillí, Co. Ros Comáin
An tSr. M. Olivia

1. San mbliain 1846 tháinigh an Gorta Mór mar gheall ar meathlughadh na bhfataí. Sul a tháinig sé bhíodh muinntir na tíre ag brath ar na fataí mar adhbhair bídh mar ní raibh mórán eile acú. Bhí togha na bfátai an bhliain sul a thárla an Gorta. Bhíodhar chómh maith sin nach raibh a fhios ag na daoinibh cad a deanfaidís leo in aon chor agus mar gheall ar sin níor cuireadh fataí i dtaisge.
    Bhí líon mór daoine 'san gceanntar an uair sin. Tháinig an milleadh go h-éadtrom ar dtúis, ach níor chuir na daoine mórán speis. Ach ní raibh an sgéal mar sin ach tamaill beag. Rómharthuigeadh na fataí agus do mheathadar i gcarnáin. Thosuigheadar ag dubhadh ach mar sin féin lean na doaine 'gá n-ithe.
    Tháinig an donas chómh mór sin orra nach raibheadar feileamhnach le n-ithe. Annsin thosuigh na daoine ag faghail bháis
    1. am
    Eithne Ní Dholáin