Scoil: Clochar na Trócaire, Béal Átha na mBuillí

Béal na mBuillí, Co. Ros Comáin
An tSr. M. Olivia

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    master in the centre, each boy sat on a stone with hay on it. Sometimes each pupil would bring a sod of turf, and thus enable them to light a fire. During the school hours each little boy on his turn would watch for the coming of the soldiers. Then at sight of them he would give a hint to his master, and thus enable himself and the pupils to escape and hide.
  2. Tá áit suidhte tuairim leath-mhíle slighe ó'n ár dtígh, "Buimblin" an t-ainm atá air. Deirtear go dtaibhsigheann an diabhal ann an uair an mheadhoin oidhche i bhfuirm mhadaidh mhóir dhuibh. Deirtear gur thárla an rud seo oidhche áirithe i Mí na Samhna, míle naoi gcéad is a triocadh.
    Dubhradh go raibh bean ag filleadh abháile ó'n mbaile mhór agus thaibhsigh an madadh dí agus do bhuail sé í. Ní raibh an bhean i ndon labhairt go ceann leath uaire nó mar sin.
    Úna Ní Leannáin, Elphin St.
    Úna Ní Leannáin