Scoil: Droichead na Ceathramhna

Bridgecartron or Derrycashel, Co. Ros Comáin
S. Pléimeann

Bhí triúr dearbhráthair ann aon uair amháin agus chuadhar amach ag troid ar son a dtíre féin...

Bhí triúr dearbhráthair ann aon uair amháin agus chuadhar amach ag troid ar son a dtíre féin agus fuair siad go leór airgid as. D'ítheadar agus d'óladar go leór cómh fada is a bhí go leór airgid aca, agus ní dhearna siad obair ar bith.
    Aon oiche amháin bhíodar ag siubhal in-aice coille agus shochruigheadar ar a dhul isteach 'san gcoill chun chodladh a bheith aca. Bí ainmidhthe fiadhána inna agus d'fhán duine aca ar faire nuair a bhí an bheirt eile in-a gcodladh.
    Tháinig fear ruadh cuig an gcéad fhear a bhí ag faire, agus dúbhairt sé leis: "Cé'n fath nach bhfuil tú i do leabhaidh anois". Táim ag faire an ....... is tá mo bheirt dearbhráthair in a gcodladh mar tá ainmhidhthe fiadhána ina an gcoill
    Máiréad Ní Tóibín
    Béal Átha Fearnáin, Co. Ros Comáin