Scoil: Droichead na Ceathramhna

Bridgecartron or Derrycashel, Co. Ros Comáin
S. Pléimeann

Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé an-bhocht.

Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé an bocht. Ní raibh aige acht aon bhó amháin. Dúbhairt a bhean dó - Mícheál an t-ainm a bhí air - dul ar an aonach amáireach. Bhí go leor páistí ag Mícheál agus ag a mnaoi agus ní raibh aon bíadh le tabhairt do na páistibh aca.
    D'éirigh Mícheál go moch ar maidin agus cuaidh sé go dtí an pháirc. Fuair sé an bhó agus chuaidh sé ar an aonach. Ar a bhealach go dtí an aonach dó, léim fear beag amach as uisce. Do dhíol Mícheál an bhó agus thug an fear beag buidéal dó, agus nuair tháinig sé abhaile d'oscail a bhean an buidéal agus tháinig
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick
    Máiréad Ní Tóibín