Scoil: Camross, Mountrath

Camros, Co. Laoise
Pádraig Ó Heifernáin

Ar an leathanach seo

1. Ceanntar ar an dtaobh thiar-theas de Chonntae Laoighise 'seadh Camros. Déanamm sé uille mar a dhéarfá, le Ros Cré ar an staobh-theas agus Móin Rátha ar an dtaoibh thuaidh. Is fada cam an slighe go Camros, ach, nuair a sroistear é is breágh é.
    Áit acrach sláinteamhail folláin í imeasg na sléibhte gorma fraothmara.
    'Sé an ainm atá ar an gceanntar fairsing seo ná Coill Uachtaracha Ní féidir shárú idir áilneacht agus slántacht an talamh seo luaidhte - Coill Uachtaracha - in a luighe ar bhruachta an Fheoir agus an Duilleabhair. Tagann an dá abhainn anuas ó's na Sléibhte Bladhma. Is annso a chomhnuigheadh Muinntir Dubhshláinghe fadó.
    Tá trí is caoga mhílte acra talmhan sa pharóiste seo. Annso is annsúd sa pharóiste cheadna ta fothracha caisleán agus cill, agus is ortha seo a bhéidh mé ag trácht anois.
    1. am
    Camros, Co. Laoise