Scoil: Athy (St. Michael's Convent) (uimhir rolla 6209)

Baile Átha Í, Co. Chill Dara
An tSr. Miceál Ní Leidhe

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    luighe 'san t-slighe ceadhna agus gur ceap sé gur sean casán d'admuid a bhí ann ag rith ó Cill Mhuire go Doiremullag - sé sin oilean beag i lár an phortaigh in a raibh teach comhnuighthe agus dhá achra déag de tallamh maith ann.

Maen-Choluim-Chille:-
    Ceann de na sampla is mó a bhfuil againn de rud Págánac a ndearn rud Criostuidhteach de. Seadh an chuid uactar de cros árd atá in a luigh indiu i smidiríní i Roilig Mhaen Chuilm Cille Co Cille Dara. Ar dtus bhain na smidiríní úd uile daón meall eibhir amhain. Trí cinn díob atá ann an cuid íochtar den ceann an cuid uactar de'n Sluighe agus géag amhain de'n chrois. Tá an dhá aghaid dealbhuighthe agus iad le ceile 2' 6 " ar fhaid fé 1' 2" ar leithead agus 6" ar thuighas. Sé faid na géige ná 1' 8.5 " agus í 11" ar leithead. Ar ceann den a h-aighthe atá trí ainmidhthe éagsamhla dealbhuighthe - ceann acha na ainmhidhe aisteac a chíthear
    AT0782: Midas and the Ass's Ears
    Madge Mc Cauley