Scoil: Athy (St. Michael's Convent) (uimhir rolla 6209)

Baile Átha Í, Co. Chill Dara
An tSr. Miceál Ní Leidhe

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an mhóin agus rinneadh iarracht fé. Cuireadh inneall agus gléasanna oibre ann agus cé gur cuireadh a lán airgid ann cun an obair do chur chun cinn do theip orra. Le linn an iarracht seo, tháinig a lán daoine ó Cúige Connacht agus cuireadar fútha san áit ar a dtugtar "The Coks" no "The Peat Works" mar tugtar air fé láthair cun slighe beatha do bhaint amach. Tá an (áit) seo suidhte timceall trí mhíle laistiar do bhaile Áth-h-Í i gCill-Muire, Co Cille Dara. Cainnteóirí ó dhuthchais do b'eadh na daoine seo, ach mo léan! ní raibh focal gaedhilge ag na Laigheannaigh an t-am sin cé gur mhair an Gaedhealg san ait anuas go dtí 30 bliadhain ó shoin. Bhí an beurla ag furmhór na n-daoine san ait agus fé dheire thiar thall - chlis an Gaedhealg amach is amach agus níor tháinig sí chuici féin go foill.
    "Mónamhullaig" a tugtar ar an
    AT0782: Midas and the Ass's Ears