School: Athy (St. Michael's Convent) (roll number 6209)

Baile Átha Í, Co. Chill Dara
An tSr. Miceál Ní Leidhe

1. (no title) (continued)

(continued from previous page)
    h-Éirin. Bhí sé mar beas ag na daoine "Aonach" do bheith ar siubhal ins na h-áiteanna ar a raibh clú agus cáil maidir le áit-comhnuighthe an Rí nó rud mar sin. Agus maidir leis an "Currach" deirtear go mbéad dhá cheann ar siubhal "Aonach Colmánn" agus "Aonach Life". Ní fios a cuir ar bun iad ach sa mbliadhan 825 A.D. do chreachadh Aonach Colmáin ag Muireadach nuair do throid sé in agaidh na bhfear as Laighean Theas.
    Timceall na bhliadhna A80 tháinig Naomh Bríghid ó Conndae Uigbhaidh go dtí an ait ar a dtugtar Drumcree ar thaobh an "Curraigh". Cille Dara a tugtar ar an ait sin anois. De réir seancas fuair Naomh Bríghid an Currach ó Rí Laighean. Deirtear go raibh dhá chluas chapaill ar an Rígh agus coiméad sé iad fé ceilt a cuid gruaige
    Bhí eagla air go sgaolfadh a rún uaid mar ní raibh cead ag aoine bheith in a Ríogh agus smál air. Is amhlaidh do chuala sé a lán fé'n

(Moira Moran, Grangenolvin, Co. Kildare)
    AT0782: Midas and the Ass's Ears