Scoil: Athy (St. Michael's Convent) (uimhir rolla 6209)

Baile Átha Í, Co. Chill Dara
An tSr. Miceál Ní Leidhe

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Rinne muinntir White an caisleán níos tréise agus níos mo agus ón am seo anuas go dtí an lá indiú cugear "Whites Castle" air.
    I 1648 bhí an caisleán seo ag na Gaedhil fé ceannas Uí Néill, ach i 1650 Tháinig arm na Papi fé Cols. Hewston agus Reynolds agus do ghabhadar é. Is breagh an racharc é, an sean Chaisleán mór sin "Whites Castle" in a sheasamh ar bhruach na Bearbha i lár an bhaile. Ar an taobh thiar den abhainn seasann "Woodstock Castle". Ní fios cé chuir ar bun é, ach deirtear gur thogadh sé timceall na bhliadhna 1290 - dhuine se Iarlaí de Pembroke fe ndear é ach 'sé tuairim a lán na gurbh le Tomás Mac Gearalt larla Cille Dara é mar nuair phós séingean Ní Mhórda as Conndhae Laoghse sa mbliadhain 1242 fuair sé mar spré leí "Woodstock" agus Rheban.
    Dionnsuigh Éogan Rua Ua Néill an caisleán agus do chuir sé gach uile fhear díobh chun
    AT0782: Midas and the Ass's Ears