Scoil: Nurney (uimhir rolla 16345)

An Urnaí, Co. Chill Dara
S. Ó Buadhcháin

1. Coill na mBroin
    Ceanntar beag i lár Co Chille Dara 'seadh Coill na mBroin. Áit an staireamhail 'seadh é cé nach gceapann aoinne go bhfuil pioc staire ag baint leis an áit.
    Do bhíodh coillte móra ag fás ann fadó agus is minic a gheibheadh na daoine foithin ionnta nuair a bhíodh troid nó rud mar sin ag siubhail. Bhí a lán daoine darb ainm "Broin" in a gcómhnuidhe annso is annsúd timcheall na h-áite acht nuair a bhí éirghe amach 1798 ar siubhail do sciobadh iad as an áit. D'réir a chéile fuair an namha amach go raibh na coillte ag déanamh maitheasa dos na daoinibh agus go ghearradh na coillte uile agus i gcionn bliadhna eile níor fagadh a dtásg ná a dtuairisg.
    Acht nuair a bhíodh síothcháin san áit is iomdha saghas caitheamh aimsire a bhíodh ar siubhail imeasg na gcomharsain. Sé
    Mary Nolan
    Baile Bhaltair Íochtarach, Co. Chill Dara