Scoil: Athgarvan, Curragh (uimhir rolla 13350)

Áth Garbháin, Co. Chill Dara
Bean Mhic Niocaill

1. Scéal T (ar lean)

Bhí Bean Uí Cheallaigh oídhche Aoine éigin ag ullmhú chun dul go hInis maidin lae....

(ar lean ón leathanach roimhe)
    na haigne ag bean Uí Cheallaigh ná go mbeadh an caipin lotuigte [?] tar éis a trioblóide ar fad agus ó feach sí air go dubh-bhrónach. Annsan d'eirigh sí duine á radh "Tch leh, léh,[?] " taibh thíar dí. "Leis sin" adeiread sé féin, " do thuigead gurab amhlaidh a bhí an chistin ag teasbháil ó na daoine maithe agus níor fhanas le dada a déanamh ach dul de leimh isteach sa leaba gan mo bhróga ná mo chuid éadaigh do bhaint díonn". Nuair d'eirigh a fear ar maidin bhí an cuipín i lár an urlár ach níl im a rádh gurab iad na sideóga a chur ann é.

Bhí feirmeoir ina gcómnuidhe in aice lei i Litir Ceallaigh nuair a lei sí na cailín óg.

Bhí feirmeoir ina gcómnuidhe in aice lei i Litir Ceallaigh nuair a bhí sí na cailín óg.Bhí da fheirm aige. Bhí ceann acu ana - congarach do thig atar bhean Ui Cheallaig agus bhí an ceann eile cúpla míle ó a thigh. Bhí truir mac aige ach cailleadh duine acu nuair a bhí sé breis is fiche blian d'aois. Annsan i gcean ramaillín thug an t-athair an fheirm sa bhaile don mhac ba shine a bhí aige agus thug sé an fheirm eile don tarna mhac. Bí go maith is ní raibh go holc. An-fhear chun oibre do beadh an tarna mhac ach bhís sé an-thugta ar fad do chártaí. Comh luath agus bheadh obair an lae criocnuighthe aige racad sé amach go tigh comhnrsana éigin agus caithead cúpla uaire a chluig ann ag imirt cártaí.
    Ach nuair a fuair sé an fheirm agus nuair a posadh ann é d'eirig sé as na cártaí ar feadh
    Cill Mháille, Co. an Chláir