Scoil: Athgarvan, Curragh (uimhir rolla 13350)

Áth Garbháin, Co. Chill Dara
Bean Mhic Niocaill

1. (gan teideal)

Bíodh is go bhfuilim ag múineadh scoile i gCo Chille Dara, ní béalmúinteoiras Chille Dara atá anseo in aon chor ach béalmúinteoiras mo bhaile dúchas féin - Cill Mháille i gCo an Chláir.

Biodh is go bhfuilim ag múineadh scoile i gCo Chille Dara, ní béal-oideas Chille Dara atá annso in aon-chor ach béaloideas mo bhaile duthcais féin - Cill Mháille i gCo an Chláir.
    Is ó m'athair Séamas Ó Gráda a fuaireas na scéalta go léir atá curtha síos annso agam.
    Rugadh agus togadh m'athair i gCill Mháille agus do mhair sé ann go dtí an bhliadhain 1932 nuair a tháinig sé go hAth-Gharbháin tar éis bas m'fhir (beannacht Dé leis). Bhí sé 79 bliadna d'aois mí na Mhárta seo gahh tharainn (1936).
    Níor deineas aon iarracht ar bhéal- oideas Átha Gharbháin do bhailiú mar ní dóigh liom go bhfuil a leithéid ann. Tá an áit seo chomh congarnach do Champa an Churraigh gurb ionann ná daoine atá 'na gcomhnuidhe mór-thimcheall na scoile seo agus muintear Aldershot agus bhe an dhá mar- a chéile bheith ag lorg béaloideais in áit acu agus ins an áit eile.
    Bríghid Bean Mhic Niocaill
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)