Scoil: Goresbridge (B.) (uimhir rolla 800)

An Droichead Nua, Co. Chill Chainnigh
Antóin Daltún

1. Collected by A. Dathúin , Scoil na mBuachaillí, Droichead Ghóir
    From P. O'Leathlóir, Caisleán Uí Ceallaigh,

Isteach is amach le céad go leith blíadhain ó shoin bhí fear darbh ainm Ralf Gór in a chomhnuidhe i dtig ceann tuige ar an dtaobh thoir de'n abhainn sa mbaile seo.
    Fear ab'ead Ralf a thuill a pháigh le saothar a dhá laimh. Fear ait a bhí ann agus é an-míshásta leis an slíghe mareachtála bhí aighe mar a bhí alán roimhe agus mar a bheidh go deo. 'Sé an rud abhí á chrád i gcomnuídhe ach corcán óir a bhí le fághail aighe ó duine éigin ar Droicead Londain agus 'sé an port ba mhinicí á seinnt aige ach, "maoin na mbocht an aisling".
    Ní raibh aon rud ag baint sámh codlad na h-oichche dhe ach fear an chorcáin óir ar Droicead Londain a chonnaich sé cómh minic i bfís. Sa deire bheartuig sé an turas do chur de agus cuige san chuir sé roinnt airgid i dtaisce dhíaidh ar ndiaidh i slige éigin. An úair bhí a dhothain sabhálta aige bhog se cun bhothair agus e ag síor guidhe cun Dé é sheoladh ar bealach a leasa. Shrois se Cathair Mhór Londain sa deire agus é traocta caithte tar-éis an aistir. Do sheol Sioth-Mhaor go dtí an droichead a thug sé ocht lá annsan ag siubhal anonn is annall, anonn is annall. B'ait leis na Sioth Maoir agus le daoiní nach iad cad é an gnó bhí aige ar an
    AT1645: The Treasure at Home
    A. Ó Barúin