Scoil: Rath Cruachan

Ráth Cruachan, Co. Ros Comáin
Séamus Diúc

Ar an leathanach seo

1. Suim blianta ó shoin do chomhnuigh fear ag Cillbhuidhe (Kilvoy) agus bhí sé an- shaidhbhir acht ní bhfuair sé acht fagháltas beag air. Ní raibh sé sásta agus shocruigh sé dul go Meiriocá áit go raibh fagháltas mór le gnóthú.
    Cruinnígh sé a chuid airgid agus chuir sé go Meiriocá. Níor thaisteal sé féin ar an luing sin agus ar an mbealach báidheadh an long agus cuireadh an t-ór go tón na fairrge.
    Nuair a chuala sé gur cailleadh an long ní dheachaidh sé go Meiriocá. Tamaillíb indiaidh sin casadh firín air agus d'fhiafruigh sé dhe tuige go raibh imnidhe air. Dubhairt sé leis gur chaill sé a chuid airgid. Dubhairt sé leis go mbéadh sé chomh saidhbhir aríst dá
    Éamonn Mac Sheoin
    Glenballythomas, Co. Ros Comáin