Scoil: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Seán P. Ó Súilliobháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí triúr fear i gCíll Mhic Fhiarainn fadó agus do chuadar go Corcaig ag díol ime. Nuair do bhíodar ag teacht do casadh isteach go tig feirmeóra iad agus do thógadar a ndínnéur ann. Ní raibh aon Bheúrla aca agus ní lúgha ná san ar raibh de Ghaoluinn ag an mbean tíghe. Go áírthe do cheap duine aca go raibh ana Bheurla aige fhéin agus nauir a bhí a ndínnéir tógtha aca d'iarr sé ar an mbean tíghe cé méíd a bhaineadh sí as an ndínneur. Thirteen pence ar sise and a penny bun. Ó ar freisin leis an mbeirt eile táimíd creachta aice trí deag agus giní óir. Imthighidh orthaibh ar seisean elis an mbeirt eile agus caithead sa chúiche an giní óir agus an diabhal trí deag a gheóbhaidh sí. Chaith sé chúiche an giní óír agus amach leis. Bhí dhá bhóthar annsan change road agus bóthar na mBlárna. Come back poor man for your change arsa an bean tíghe. Ná an diabhal change ar sisean ach bóthar na
    Séamus Mac Cartha
    Mícheál Mac Cártha