Scoil: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Seán P. Ó Súilliobháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé i náít [caosamhail]? iad. (Nuair a bhí an méíd sin) Nuair a bhí an méíd do, fuair sé scuaib agus do glan sé gach cúinne don tighe go dtí go mbeadh neart ages na cómharsainn teacht na thimceall. Do chuir sé fios ag an sagart lá ar na bháireach agus d'olaig sé chun na bháís-se agus dimtigh sé agus n-acha aoinne riabh óshoin é.

ó Liam Ó Cróinín
    Clochan an Uagha
  2. Bhí fear na cómhnuidhe i Sceilg Mhicil fadó. De muintir Laoghaire do beadh é. Tháinig Samhradh ana thirim ar fad aon bhlian amháin agus ní raibh braon uisce le fághail i naon áit. Bhí poll sa carraig agus ceap sé dá gcumadh se dán go dtachfadh uisge cuighis tríd i gCarraig. Do dhein sé amhlaidh agus tháinig an tuisge mar ar theastuig uaidh. Seo mar ar thosnuig se

A Sceilg bréagh Naomhtha
    Dia saor tú ód namhadaibh