Scoil: Baile an Sceilg (C.) (uimhir rolla 8350)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Bríghid Ní Fhianachta

1. (gan teideal) (ar lean)

I n-aimsir na ndeachmhadh bhí an ministir ghá mbailiúghadh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtí tig an tórraimh, an Counsiléar agus an fear bhí i n-aonfheacht leis. Dubhairt an Counsiléar lé gach a raibh i ditg an tórraimh bheith amuigh go gcuirfí an corp sa chómhrainn. " Way " leó an doras amach. Tógadh isteach an chómhra do priocadh an fear marbh. Do bhí birdeóg prátaí fuar bheirithe i n-íochtar an tíghe agus dhírig an fear marbh ar iad ithe. Cuireadh clocha sa chómhrainn agus sop tímcheall ortha. Cuireadh thiar i Mainistir Dhoirfhionáin é. Glaodhadh air an mbuachaill ag an siseón áit a raibh "sentence"a chrochta air. Tairigíodh anus an chúis. Ar bhrígh do leabhar arsa 'n Counsiléar leis an bbfear a bhí i n-aonfheacht leis, an bhfeacáis an fear so marbh ar an gclár. Do chonnac ar seisean . Bhí deire leis. Nfhéadfadh an fear corrúighe i n-aon bhall.Theastuig ramhainn uaidh i dtosach an Earraig. Chuaidh sé sa cheárdachainn ag déanamh rámhainne. Chuir sé air clócha lé na mháthair caipín. Bhí sé ag cur an bhóthair de. Bhí an ministir na choinnibh agus a chapall bán aige.Phreab se ón dtaobh istig de'n claidhe uaidh agus chas an ministir ar a sháil nuair a chonnaic sé é níor stad sé nó go dtáinig sé ar bhóthair an Choirreáin. D'fiafruig sé de'n bhuachaill a bhí aige i bfeictear aoinne d'bhúr gcreideamh na a fhágann
    Eíbhlín Ní Leathlobhair
    Mícheal Ó Diolláin