Scoil: Baile an Sceilg (C.) (uimhir rolla 8350)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Bríghid Ní Fhianachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus gan ball ruadh ná loscadh a bheith air 'na dhiaid , nú gur dó ba mheasa . Le linn na bhfocal so a rádh do mhunntir an tíghe, d'imthígheadar an doras amach. I gionn tamaill do thuit an fear marbh ó Liiam isteach sa teine. Dóghadh agus loscadh ort arsa Liam,agus d'imigh sé an doras amach in ndiaid na coda eile. Tareis tamaill do thángadar go léir thar n-ais i bhfochair a chéile. Seadh anois " A Liam" arsa fear an . tíghe, tá scéal nuadh agat,agus ní raibh aon scéal nuadh agat ó chianaibh. Taréis beagán aimsire ,do thuit Liam 'na chodladh agus nuair a fuaradar é 'na chodhladh,do dheineadar suas fear bréige,agus do chuireadar isteach na thrucaill é, agus do thóg sé leis abhaile é i na fhear marbh.,agus do cuireadh an lá san é . D'fhill Liam ar an dtigh céadhna airís , agus nuair ná raibh sé ag dul abhaile , dubhairt a bhean le buachaill aimsire a bhí aice, go mbfearra dhóibh pósadh ,agus gan í bheith ag taibhairt tuarastail dó ó'n uair is go raibh Liam marbh. Do phósadh an lá san iad agus ní raibh airgead an phósta aice a thabharfadh do'n sagart ,ach muc a bhí aice gurb ainm dí pardún.Lá ar na mháreach ,do chuaid Liam abhaile , agus ní leigfeadh a bhean isteach é , mar do cheap sí gur ó'n saoghal eile a bhí sé ag teacht . Seadh b'éigean do dul isteach i dteannta na muice go maidean,agus maidean Domhnaigh dob eadh
    AT1792A: The Priest's Pig
    AT2412B: (The Man Who Had No Story)