Scoil: Baile an Sceilg (C.) (uimhir rolla 8350)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Bríghid Ní Fhianachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gheall ar an bpeidléar, mar go raibh aithreachas air gur scaoil sé ó'n dtig í, gan í mharbhú, sar a ndéanfadh sí aon craobhscaoileadh ar an scéal, agus mar a mbeadh na saighdiúirí do theacht uirthi, gur dhócha go raibh sí marbh aige. Do thóg a mac isteach ins an gcarráiste í, agus d'imthígheadar leó i dteannta a chéile go dtí tig an bhuachalla. Do chuarduigheadar an tig, agus fuaireadar an peidléar marbh istig i mbaraille i-na raibh clúimh gé. Annsan do labhair an baintreabhach le bean a' tíghe, agus dubhairt. Mar a mbeadh gur chuaidh do mhac na cómhangair im' choinnibh, ní oscaileóchainn mo bhéil mar gheall ar an bpeidléar go deó ón uair is gur leogamhair slán me féin. Seadh do tógadh an buachaill, agus a mháthair, agus do cuireadh go príosún iad, ar feadh míosa, go dtáinig lá na cúirte. Do dhearbhuig an baintreabhach ortha, idir mac agus máthair, agus do crochadh iad araon. Annsan do chuaidh an baintreabhach abhaile, agus do mhair sí go compórdach an cuid eile dá saoghal.
      1. daoine
    Síghle Ní Shúilliobháin