Scoil: Baile an Sceilg (C.) (uimhir rolla 8350)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Bríghid Ní Fhianachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nduine uasal, agus ba mhaith an rud é dá mbeadh an díol agam." Ar dheinis aon réidhteach leis an duine uasal fós, " arsa Eoghan. "Níor dheineas ", arsa fear an tíghe. "B'fhéidir go bhféadfainn-se rud éigin a dhéanamh duit amáireach,"arsa Eoghan. "Téir fé dhéin an duine uasailar maidin agus abair leis ná fuil néal á chodhladh agat aon oidhche ,mar gheall ar an mbeithidheach, agus go mb'fhearr leat dá mbeadh réidhteach éigin déanta agat. Fiafróchaidh an dune uasal díot annsan cad é an saghas réidhtig ba mhaith leat a dhéanamh, agus abair leis , go bhfuileann tú sásta é d'fhágaint fé mholadh beirte. Gheobhaidh an duine uasal moltóir annsan. Dearfaidh sé leat -sa duine eile fhághailt. Abair-se ná fuil éinne agat féinig , go bhfágair fé 'n gcéad duine gheobhadh an bóthair é. Bead-sa luighte cois claidhe ag faire orraibh, agus nuair a cheapfadh go mbeidh sibh ullamh raghadh fé bhúr ndéin.Do dhein fear an tíghe fé mar a a dubhairt Eoghan leis. Chuaidh sé fé dhéin an duine uasail . Bhí sé sin an -sásta leis an margadh. Chuir sé fios ar moltóir maith. D'fhág an feirmeóir a chuid de'n scéal fé'n gcéad duine a gheobhad an bóthar. Ba ghearr gur ghaibh Eoghan chúcha an bóthar aníos. Sean -chaibín hata air, casóg giobalach, agus súgán snaidhmthe tímcheall air. Ní raih aon tsuim
      1. filíocht
    Síghle Ní Drisceóil