Scoil: Baile an Sceilg (C.) (uimhir rolla 8350)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Bríghid Ní Fhianachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhad iad go dtí an Buithléarach ar an gCoirreán iad. Árd ceann Dlíghe a b-eadh é sin san am san agus nuair a chonnaic sé cad a bhí déanta do ghléas sé a chóiste ceithre gcapall agus do chomáin sé na fir bhochta abhaile ó thuaidh sa Daingean.D'fhan an sceal mar sin ar feadh ádbhar blianta agus sé an áiit a casadh Seán Ó Leidhin ná na chliain isteach go h-Oileán Dairbhreach. Iascaire mór a beadh é ann agus fuair sé bheith i na captaoin saidhne. . Aon oidhche amháin is é ag iascach lastuaidh de Dhairbhre. De shéid an gala andheas air agus n'fhéadfhadh sé an cuan féin a dhéanamh , agus b'éigean dó scaoileadh ar cuan an Daingin agus shrois sé é saor sábhálta. Bhí iasgairí an Daingin ann rómpa agus do chuir na h-aoinne acu beirt nó triúr des na fearaibh chun a tíghe féin. An tig na raibh Seán Ó Leidhin is a cuid fear, bhí fear ana críonna ann is d'fhiosruig díobh cad as iad.Ó Oileán Dairbhreach ar siad san. Tá aithne maith again air arsa an fear críonna. Do thosnuig sé bheith ag eachtraí ar chuid iasgaig ar slíghe is gur thrácht sé ar Chath na Sgeilge idir iad féin is muinntir Bhaile 'n Sgeilg.ach d 'iarras ar Dhia gan an braon a thógaint óm shúil go gcasfí sgiollúch buidhe do mhuinntir Leidhin orm do bhris ár lámha is ár gcosaibh. Am -baiste tháinig eagla ar Mhac Uí Leidhin ar eagla ar eagla go naithneofí é mar dhéanfadh muinntir an
    Eibhlín Ní Leathlobhair
    Eamonn Ó Leathlobhair