Scoil: Baile an Sceilg (C.) (uimhir rolla 8350)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Bríghid Ní Fhianachta

Ar an leathanach seo

1. Do bhí tighearna talmhan ann fadó agus do chuir sé bean bhocht amach as a cuid talmhan le h-éagcóir, chuir sé í féin agus a dáréag clainne le fán an tsaoghail. Do buaileadh breoite é féin tamall 'na dhiaidh sin, agus cailleadh é. Do chuaidh a mhac amach an oidhche seo ag iasgach san abhainn. Ba ghearr go bhfeaca sé an fear 'na sheasamh i lár na h-abhann, agus an t-uisce ag dul dá dhruim, " Fágann áit sin" ar seisean nó cuirfead an tua trí do chroidhe. Ó ná dein " ar seisean,nách mise t-athair." " Cad a bheireadh m'athair annsan? Táim annso agus purgadóireacht seacht mblian orm, agus faighidh amach an bhean bhocht a chuireas amach le h-éagcóir, go maithfidh sí dhom, é" Do chuaidh an mac abhaile agus do ghléas sé é féin suas fé na capaill iallait. Do bhí sé ag cur de go dtí aon lá amháin do chonnaic sé uaidh sa bhóthar an tsean-bhean an -chríonna, agus ualach mór ar a druim, Ba gheárr go
    Síghle Ní Drisceóil
    Bríghid Ní Leathlobhair