Scoil: Baile an Sceilg (C.) (uimhir rolla 8350)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Bríghid Ní Fhianachta

Ar an leathanach seo

1. Fear a bhí ag teacht ó'n gcéardcháin oidhche agus capall iallaite aige.Do casadh garsúinín air. B'é gnó an gharsúinín ná bheith ag léimrig ó 'n dtaobh thiar de anáirde ar an gcapall. Bhí slabhra an chapaill ag an bhfear . Do bhuail sé an slabhra ar an dtaobh thiar de slígh is ghaibh sé ar an ngarsún leis, an slabhra. Thug sé leis abhaile é isteach sa tigh. Bhí sé lán de dheiligneacha, ar nós na gráineóige, Níorbh fhada go dtáinig sean -bhean go dtí an dorus.. " A Sheáinín ," adubhairt sí" Is minic mise ag tabhairt cómhairle duit-se leogaint do's na daoine a ghabhann thar bóthar. Féách anois an tslíghe go bhfuilir . Mhuise scaoil chúgham é , ar sise. D'oscail sé an dorus agus scaoil sé amach é. Is geárr gur chualaidh sé ag cainnt iad. N'fheadar , adubhairt an t-sean-bhean . Ar ínnseas dó cad é an brígh a bhí le ubh an tsicín dhuibh? "Níor ínnseas " adubhairt an buachaill.
    Síghle Ní Drisceóil
    Bríghid Ní Leathlobhair