Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Sgéal Eile.
    Do bhí fear ann fadó, agus mhair sé ar gcam chnuic é féin as a mháthair. Doscail Dia a chroidhe le maitheas, agus ní raibh aon nídh ag chur buadairt air, acht chionnus a feadfad sé maitheas do bochtaibh Dé. Do bhíodh sé gach lá amuigh feachaint cá bhfaigheadh sé flagaí móra fada, cun thabhairth abhaile ar a dhrom, cun iad a cur mar cnáiste len a leabaidh a teannta ar an dteine.
    I bpáirteadh biadh agus deoch, ní raibh aon cur síos ar an méid a thabarfadh sé do gach duine a bhí ag gabháil an slighe thar an gcnoch.
    Do chailleadh thiar thall é. Bhí buaidhirt mhór ar na bocht. Ba gairid taréis é cailleamhaint, go raibh lá Domhnaig ann. Bhí an pobal go léir bailigthe. Bhí an sagairt ag rádh an Aifreann. Ba gearr gur chonnaic an pobal go léir an tóirneáil mhór
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Bean Uí Mhuircheartaigh