Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

Ar an leathanach seo

1. Níl aon táilliuír mór thimcheall na scoile ach bhí duine ann uair. Tá sé sin ró chríona anois. Tá an pinsin le fágáil aige agus ní oibruigeann sé in aoncor.
    Théigidis ó thig go tig fadó, ag caitheamh seachtmhain ingach aon tig. Dheinidis gnó ar aon tige ar coróin san mbliain. Geibhidis a mbidh fads a bhídis ag obair, aus ní raibh aon maisín faughála aca ná aon trácht thairis acht bréiseanna ana láidir a dhéanamh dolann na gcaorach. Dá mbeadh culaith agat le déanamh thagaidís cughat, agus d'fanaidis go dtí go mbeadh do chuid oibre déanta ar fad. Dobrigdís san oichche leis agus droch sholas aca leis. Ináirde ar an mbórd a bhídís ag obair, agus mórán sgéalta á ninnsint aca. An sort éadaigh a bíodh aca acht bréid as plainín.
    Caitheadh siad culathacha éadac a figidh san áit. Bréid no plainín breac go mbeadh corráin air a chaithidis. Plainín go mbeadh coráin