Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Fathaig agus Cailleacha
    Sgéal Fathaig:-
    Bhí baintreach ann fadó, agus cailleadh a fear agus bhí aon mhach amháin aici agus bhí sé sin símplídhe Ní raibh aon talamh aici agus paiste beag suarach agus bíodh trí cinn de gabhara aici. Seáinín a bhíodh ag tabhairt aire des na gabharaibh gach lá. Tháinig lá gála sneachtan lá mar seo. Chuir sí amach Seáinin ar fuid na gabhair bhfeucad sé iad a chur ar foithin. Bhí golán mór fada amuigh i bpáirc an fheirmeóra ina sheasamh. Dfaisg Seáinín ar an ngolán a leaghadh leis an ngála. Leagadar é, thuit an golán. Cad a bhí acht poll mór thíos fén golán agus é lan de shobhran as de leath shobhran
    Nuair a chonnaic Seáinín iad thóg sé ámhar aca ina láimh. Nuair a théig sé isteach go dtí a mháthair thaisbeán sé do iad go raibh cnaipí óir aige. D'iarraidh a máthair dhe cá bhfuair sé iad. Dubhairt sé gur leag sé golán thíos annsan, agus go raibh stácaí aca thíos fé'n ngolán.
    Dimthig sí amach agus thug sí lei máilín í féin
    AT0300: The Dragon‑Slayer