Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí

"Arán buidhe gan annlan
    no sean treabhsair gan drawer
    Seanduine manntac
    Gan aon bheann ar a ghearráin"

Deintí an t-arán san le mín bhuidhe agus uisge. Measgataí an mhin buidhe agus salann agus an t-uisge le céile. Deintí cistí agus buailtí ar an ngriodal í, agus do bheadh sí chómh buidhe le sobhran. Deintear fós é agus deirtear ná fuil an min cómh maith as bhí sí fadó.
  2. Cuirtí an min buidhe i oigeann, agus cludaígtí an t-oigeann le clúdach iarrain. Cuirtí smeóiridí ináirde ar an gcludach, agus greasach dhearg indiaidh na móna fé. Fágtaí annsan í ar feadh leath uair a cluig go dtí go mbeadh sí bacálta. Togtaí an clúdach de annsan, agus bféidir uaireannta iompuightí í ionnus go mbeadh sí bachálta go maith.
    1. táirgí
    Gaeilge
  3. Deintí arán san greidill leis. Píosa breágh iarrain leagta amach ag gabhainn, dá cluais inntí, cun an