Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá ba, beithidig, buláin, beitheadach baineann againn sa bhaile. Bail, as plur, an drimfhionn as Ciarraidhe srl. a cuirtear mar ainimeacha ortha. Deirid siad hóbhaile, hóbaile, hóbhaile iad nuair a beadh siad ag tiomáint na ba abhaile. Nuair a bheadh siad ag doras an cró, deireann siad cró isteach, agus hush isteac nuair a bhíonn siad ag dul isteach. Deireann siad such such suc nuair a bhíonn siad ag glaodach na gamhna cun na bainne.
    Tugtar cró ba mar ainim ar tig na mbó. Cuirtear raitheanach no aiteann mar easair fútha. Ceanghaltear bó maol le braigdeán ar a muineál. Curtar slabhra ar an staic sa bhfalla, an braigdean a cur isteach i lúb na lorga. Cuirtear lúb eile ar an mbraigdeán, ar eagla go ritfidh an téid. Ní tactfeadh inaoncor í. Cuirtear téad cnáibe ar ceann bó adharc. Cuirtear lúb ar a h-adharcha. Tugtar "súil" ar ar eagla go sgaoileadh sí leis. Crochtar cosa gamna ináirde
    Séamus Mac Shéamuis Ó Donnchadha
    Seanchaí (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)