Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bheidís cómh tirim as dá mbeadh siad istig i dtig. Tabhaireann siad trí míosa annsan go tosac an Earraig. Coimeádann an fheirmeóir cuid aca mar síol i gcóir an aith bhliana. Na prátaí is feárr na na Champions Epicures as Kerrpink mór timcheall Achaidh Tiobraid pé sgéal é.
    Sciollóg no sgeamhcáin a tugtar ar an gcuid de'n práta a bhíonn fágtha taréis an sciollan gearra agus tugtar doibh do's na gamhna.
    Caistín a tugtar ar práta casta. "Faircán" tugtar air práta mór follamh ina chroidhe. "Máilín Sáidte" an mála a bhíonn ceangailte ar brághaid an duine as é ag chur na sciolláin.
    Deantaí "starch" fado díóbh, iad do bhrúgadh san uisce, agus do luighidís síos ar tóin an áthrais agus an t-uisce tairrigthe as san ar maidin, do bheadh an starch fághtha ar tóin an athraic annsan.