Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. An Cuigeann
    Tá meadar agam sa bhaile. Meadar a tugtar air Tá sí ceithre troighthe as goile ar aoirde. Tá sí trí troighthe ina bhun, agus troigh go leith ina bhárr. Timcheall fiche bliain ó shoin a deintí í.
    An Cuigeann
    an Clár :- Tá clár ar bárr na meidre, poll san gclár san cun lámh an loinithe a chur tríd. Buailtear an loinithe síos tríd an bpoll, síos go tóin an mheidre. Bíonn admad i bhfuirm croise ag bun an loinithe.
    an claibín :- bíonn claibín i náirde ar an gclár. Chluidigheann an claibín poll an chláir ionnas ná mbíonn an bainne ag steanncadh, nuair a bhíthear ag déanamh an cuiginne.
    an tubán :- bíonn tubán le hais na meidre. Coimeádtar an bainne annsan sar a gcuirtear isteach san meidir é.
    bíonn marc ar tóin na meidre. Athuirne a tugtar ar an marc sin
    deintear im dhá uair sa tSamhradh, agus uair amháin sa geimhreadh, dá mbeadh aon bhainne aca deintear muinntir an tighe í. Caitheadh gach