Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. An Madra agus an Broc
    Bhí trí cinn de bróchaibh óga lá domhnaig, agus bhuaileadar le buachaillí go raibh trí cinn de gashair mar aca leis. Do stolladar agus do stracadar na trí cinn de gadraibh ortha. Tháinig duine aca a diarraidh a madra de duine dís na cómharsana. Bhuachaill maith do beadh an buachaill sin, agus do lean an madra é. Mháireál an fear gan aon nídh leogaint ar an madra. Bheir sí ar caol a dhroma ar an cheas ceann, a bhuail uirte, agus bhuail sí trí crústa, agus do dhein sí an cleas ceadna leis an dá ceann eile agus mhairbh sí iad gan moill D'fág sí annsan iad, agus tháinig sí abhaile gan máchail gan masla uirthi.